tiistai 22. maaliskuuta 2016

Swasimaa-ilta 21.3.2016

Fiskarsilaiset martat tutustuivat Marttaliiton toimintaan Afrikan naisten hyväksi. Afrikkalaisille kotitalousopettajille Kamerunissa, Swazimaassa ja piakkoin myös Keniassa annetaan tietoa ruuan terveysvaikutuksista. Heitä opastetaan käyttämään oman maan tuotteita nykyistä monipuolisemmin.

Tietoa levitetään marttojen keskuuteen ketjukoulutuksella. Halukkaat martat ovat saaneet opetusta tästä toiminnasta ja he kiertävät yhdistyksissä ns. kv-marttoina kertomassa siitä kaikille halukkaille.  Meille saapui opettajaksi martta Sanna Tiainen-Erkkilä Espoosta.

Ruoka on toiminnassa keskeisenä elementtinä myös marttailloissa. Tietopakettiin sisältyy aina ruokareseptejä, joista valitaan illan syötävät. Me olimme valinneet illan teemaksi "kello viiden tee Swazimaan tapaan" ja tarjottavaksi maissileipää ja kolme erilaista kylmää lisuketta eli avocadotahna, kananmunatahna ja tomaattisalsa. Osan ruuista oli Kirsti tehnyt kotona etukäteen ja osa tehtiin ennen osallistujien saapumista. Valmistamassa olivat Anneli, Marja ja Kirsti. Jälkiruuaksi tarjottavan sitruunavanukkaan oli tehnyt Milvi etukäteen. Juomaksi valmistettiin maitotee. 



Ilta aloitettiin syömisellä. Ruuat olivat onnistuneet mainiosti. Sanna, jolle tämä oli neljäs Swazimaa-ilta tänä vuonna sanoi niiden maistuvan juuri siltä kuin pitääkin. Leipä oli hänen mukaansa onnistunut parhaiten tähänastisista. Kirsti olikin paneutunut siihen tekemällä koeleivän etukäteen. 

Kuvassa vasemmalla opettajamme Sanna. Iltaan osallistui 10 marttaa eli Anja, Anneli, Kirsti, Kiti, Marja, Milvi, Sirkka, Taina, Tarja ja Terttu.


Tekniikan kanssa oli ongelmia. Emme saaneet Sannan läppäriä ja videotykkiä toimimaan yhteistyössä. Kiti kiipesi yhdistämään piuhoja, mutta se ei auttanut.







Opetus sujui hyvin ilman powerpoint-esitystäkin. Sannalla oli paljon materiaalia mukana. Opetuksen lomassa esitettiin kysymyksiä ja syntyi mukavasti keskustelua.

torstai 17. maaliskuuta 2016

Nauhapallot luovutettiin käyttäjille

Nauhapalloja tehtiin käsityöilloissa kaikkiaan 21 kappaletta. Alunperin kohteena oli alueemme vanhainkoti, mutta materiaali riitti lopulta niin suureen määrään, että päätimme tarjota niitä myös Fiskarsin päiväkotiin.

MARIA-KOTI 10.3

Maria-kotiin lähti  palloja lahjoittamaan 4 marttaa eli Anneli, Maija, Milvi ja Sirkka. Vanhukset ottivat palloja käteen ja vierittivät niitä pitkin pöytää. Yksi miehistä oli selvästi harrastanut palloilulajeja, niin innostuneesti ja osaavasti hän pallotteli Annelin kanssa.








NASSIKKA 16.3

Päiväkoti Nassikassa olivat mukana Anneli, Milvi ja idean meille antanut Piitu, joka oli antanut myös ohjeen pallojen tekemiseen. Palloja oli päiväkodin aurinkoisella pihalla vastaanottamassa joukko pieniä lapsia sekä opettaja Heidi.




Nassikkaan annoimme myös ylijääneet ontelokudekerät, joita lapset voivat käyttää omissa käsitöissään.

perjantai 4. maaliskuuta 2016

Uusi hallitus on järjestäytynyt

Fiskarin Marttayhdistyksen 18.2 valittu hallitus piti ensimmäisen kokouksensa 3.3.2016. Kokouksessa hallitus valitsi vastuuhenkilöt ja jakoi tehtäväalueet.


Näin tehtävät jaettiin:

varapuheenjohtaja Milvi Pesari
sihteeri  Milvi
rahastonhoitaja Terttu Pellikka

viestintätehtävät jaettiin seuraavasti: 
www-sivut Marja Salenius
fb-sivu Marja ja Milvi
blogi Milvi

koulutus Marja

jäsenrekisteri Milvi, Marttaliiton sähköinen rekisteri  Marja ja Milvi

toiminnan raportointi Marttaliittoon Marja

retket  Kiti Luostarinen
tapahtumat Milvi ja Kiti
kestitykset  Kirsti Wilde

Retkien, tapahtumien ja kestitysten hoitamiseen vastuuhenkilö etsii sopivat apulaiset kuhunkin tilanteeseen. Kestitysten vastuuhenkilö huolehtii siitä, että marttailtojen kestityksen hoito jakaantuu jäsenistölle.



Kalevala-juhla 28.2.2016

Raaseporin Kulttuuriyhdistys Raasu järjesti tapansa mukaan Kalevala-juhlan, tällä kertaa aina sunnuntaipäivänä järjestettävä juhla osui nimikkopäivälle 28.2. Juhlapaikkana oli Pohjan Kirjastotalon juhlasali ja väliaikakahvituksen hoiti Fiskarin Martat.

Raasun juhlissa toivotaan leivonnaiseksi korvapuusteja. Saimme leipoa puustit Seurakuntatalolla lähellä juhlapaikkaa. Leipominen tapahtui samana aamuna, leipomassa olivat Kirsti, Seija, Sirkka ja Tarja.

Kahvituksen hoitajina toimivat Anneli, Maija, Milvi ja Terttu. Neljä henkeä on todettu ihanneryhmäksi tässä tehtävässä.



Kahvitus sujui meiltä jo rutiinilla ja kaikki meni nappiin. Tässä tyytyväiset martat Anneli, Terttu ja Maija hoitamassa jälkisiivousta.

Yhdistyksellä on uusi puheenjohtaja

Fiskarin Martat piti sääntömääräisen vuosikokouksensa 18.2.2016.

Kokouksessa hyväksyttiin vuoden 2015 toimintakertomus ja tilinpäätös, annettiin tili- ja vastuuvapaus hallitukselle, hyväksyttiin vuoden 2016 toimintasuunnitelma ja budjetti.

Erovuorossa olevan, kaksi 2-vuotiskautta puheenjohtajana toimineen Milvi Pesarin väistyessä valittiin uudeksi puheenjohtajaksi Marja Salenius. Hallituksessa jatkoivat Anja Kaartinen ja Terttu Pellikka. Erovuorossa olevista valittiin uudelleen Anneli Paatero ja Kirsti Wilde. Hallitukseen valittiin uusina Kiti Luostarinen ja Milvi Pesari.


Kuvassa uusi hallitus, vasemmalta Terttu, Kirsti, Milvi, Anneli, Anja, uusi puheenjohtaja Marja ja Kiti.